De bekendste whiskylikeur is Drambuie, een goudkleurige likeur op basis van Schotse whisky en op smaak gebracht met kruiden en heidehoning. De gebruikte whisky’s zijn allen oude whisky’s die tussen de 15 en 17 jaar hebben mogen rijpen.
Het eeuwenoude, en geheime, recept stamt af uit 1746 maar wordt pas sinds 1910 verkocht. Het is een lekkere en kruidige likeur met heerlijke notities van honing.
1 liter whisky (hoeft geen dure te zijn).
2 theelepels zeer fijn geraspte sinaasappelschil (geen wit erbij).
3 eetlepels hele korianderzaadjes.
500 gram honing (beste vloeibaar).
Doe de liter whisky en de honing in een weckpot.
Doe bij dit alles 2 theelepels zeer fijn geraspte sinaasappelschil zorg ervoor dat het witte gedeelte er niet bij zit, omdat dit bitter smaakt en dan nog de 3 eetlepels hele korianderzaadjes. Doe de weckpot dicht en schud tot de honing is opgelost! Laat dit alles een maand trekken schud af en toe eens op. Zeef dit alles door een schone kaasdoek of een koffiefilter. Het loopt zeer traag door maar word wel heel goed gefilterd.
Waarschijnlijk moet je hem 3 keer filteren tot hij mooi goudgeel is.
Als hij de mooie goudgele kleur heeft doe je hem in een mooie fles. En genieten maar.
Uiteraard als je duurdere whisky of honing gebruikt zal de smaak er zeer zeker op vooruit gaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten