Zelfmaken kan toch verrassende resultaten geven en is eenvoudig:
Kies een fles sterke drank. Ben je beginner dan kies je een kleurloze en neutraal smakende drank zoals jenever, vodka, rum of brandewijn. Giet deze in een afsluitbare fles met dikke hals of weckpot.
Doe er schoongemaakt fruit en/of noten, specerijen etc bij en laat dit enkele weken trekken.
Zeef of filter met behulp van een kaasdoek of koffiefilter. Laat de vloeistof enkele maanden staan zodat vaste stoffen als bezinksel op de bodem gaan liggen.
Giet de heldere likeur in een mooie fles. Voeg suikersiroop toe naar smaak.
De verhoudingen fruit-alcohol-suiker steken niet nauw. Hou om te beginnen grofweg aan:
- 1 deel suikersiroop
- 2 delen sterke drank
- 2-4 delen fruit.
Verschillende begrippen voor de koude en warme extractie van aroma's en bestanddelen:
Extractie | |
---|---|
Macereren | Macereren is een vorm van koude extractie, waarbij de vloeistof de kleur en aroma's opneemt. Voorbeeld: het weken van fruit in alcohol of water. Macereren op hogere temperatuur, bijv.. 70C, wordt ook wel digereren genoemd. Engelstaligen noemen het infusion. |
Percoleren | Dit is het (herhaald) overgieten van de grondstoffen in een filter, meestal met alcohol over kruiden. |
Destilleren of Hete extractie | Hete extractie wordt meestal toegepast op de schillen, zaden en bloemen van fruit en groenten. Bij hete extractie worden de grondstoffen in alcohol geweekt en vervolgens wordt het mengsel gedestilleerd. Dit gebeurt vacuüm en bij lage temperaturen om zoveel mogelijk smaak in het eindproduct te krijgen. Ook essentiële oliën gaan mee. |
Infusie | Bij het overgieten met heet water of olie spreekt men over infusie. Denk aan thee of koffie. |
Decoctie | Bij decoctie wordt het plantaardig of dierlijk materiaal gekookt, zoals bij het maken van bouillon. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten